Parlamentul ucrainean acceptă demisia unui ministru acuzat de corupţie

0
Publicat:

Parlamentul ucrainean a acceptat vineri demisia ministrului agriculturii, Mikola Solski, acuzat de corupţie pentru că şi-ar fi însuşit terenuri aparţinând statului înainte de a face parte din guvern, a anunţat vineri ministerul său, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Mikola Solski. FOTO Radio Chișinău
Mikola Solski. FOTO Radio Chișinău

 Solski a fost plasat în arest preventiv la sfârşitul lunii aprilie, dar a fost eliberat la scurt timp după achitarea unei importante cauţiuni în valoare de 75,7 milioane de hrivne (circa 1,78 de milioane de euro).

Este prima oară când un ministru în funcţie a fost arestat în Ucraina, potrivit militanţilor anticorupţie din ţară.

Mikola Solski şi-a prezentat demisia încă din 25 aprilie, la două zile după ce au fost anunţate acuzaţiile împotriva sa, dar aceasta trebuia să fie aprobată oficial pentru a intra în vigoare.

Vineri, Ministerul Agriculturi a anunţat că Rada Supremă (parlamentul unicameral al Ucrainei) a acceptat demisia.

Și-ar fi însuşit terenuri publice în valoare de aproape „6,9 milioane de euro"

Mikola Solski este suspectat că și-ar fi însuşit terenuri publice în valoare de aproape „6,9 milioane de euro" şi de „încercarea de a-şi însuşi altele" în valoare de circa 4,5 milioane de euro.

Autorităţile spun că, în acest scop, el a acţionat împreună cu responsabili din serviciul de stat pentru cadastru şi cartografie.

Ei sunt suspectaţi că şi-au însuşit între 2017 şi 2021 aproape 2.500 de hectare în regiunea Sumî (nord-est) printr-un sistem care presupunea deturnarea unor documente oficiale.

Mikola Solski a lucrat până în 2019 pentru un cabinet de avocatură, potrivit biografiei sale oficiale. În acelaşi an, el a fost ales în parlament pe lista partidului preşedintelui Volodimir Zelenski, apoi numit ministru în martie 2022.

Cazurile de corupţie sunt frecvente în Ucraina, dar acestea implică în general responsabili din eşaloanele inferioare.

Lupta împotriva corupţiei, un rău endemic în Ucraina de decenii, este una din condiţiile majore puse de Uniunea Europeană Kievului în cadrul cererii acestuia de aderare la UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite